ΑΡΧΙΚΗ » ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το Δερβένι Κορινθίας είναι το προ-τελευταίο χωριό του Ν. Κορινθίας και συνορεύει με τα χωριά Πεταλού και Λυγιά. Άνηκε στον Δήμο Ευρωστίνης ο οποίος σήμερα έχει ενοποιηθεί με το Ξυλόκαστρο. Είναι ένα μέρος που συνδυάζει θάλασσα και βουνό και αυτό γιατί ενώ είναι παραθαλάσσιο, μπορείς να βρεθείς στο βουνό μέσα σε 20' (μπαμπά μην τρέχεις). Η απογραφή του 2011 έδειξε περίπου 1.100 κατοίκους. Η συγκεντρωτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και το σχέδιο συρρίκνωσης έφερε μη θετικά για τον τόπο αποτελέσματα. Δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες έκλεισαν και ο τόπος στηρίζεται αυτή τη στιγμή καθαρά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και στους λίγους εναπομείναντες που παλεύουν. Παρ' όλα αυτά (για να μην τα λέμε και όλα μαύρα) αποτελεί πόλο έλξης ιδιαίτερα για την θερινή περίοδο λόγω της πλεονεκτικής του θέσης και της καθαρής του θάλασσας. Τοπία και ηλιοβασιλέματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των νησιών μας βρίσκονται μόλις 2 ώρες (μπαμπά μην τρέχεις) από την Αθήνα και 1 ώρα από την Πάτρα.

 

Αν και το Δερβένι στηρίζεται κατά πολύ στην αγροτική δραστηριότητα, υπάρχει ακόμα και επιχειρηματική δραστηριότητα και μπορεί κανείς να βρει, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καφενεία, cafe - bars, fast-food, mini - markets, super - market, κομμωτήρια, είδη δώρων, βιβλιοπωλεία, τεχνικά γραφεία, κρεοπωλεία, καταστηματα υποδημάτων και γραφεία τελετών. Παράρτημα του ενιαίου πλέον Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης υπάρχει στην παλαιά θέση του δημαρχείου Ευρωστίνης ενώ στο χωριό υπάρχει Κ.Ε.Π. και Ε.Λ.Τ.Α. Το χωριό διαθέτει επίσης Δημοτικό Ωδείο το οποίο παρέχει μουσική εκπαίδευση και πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος. Πολιτιστικά, το χωριό έχει έναν ενεργό σύλλογο με πολλές και αξιόλογες δράσεις.

 

Τα τελευταία χρόνια η τάση προς τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω γνωστής πλατφόρμας δημιούργησε στο Δερβένι αρκετές κλίνες και πολλοί ήταν αυτοί που επιλέγουν πλέον το χωριό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και για τις μικρές τους αποδράσεις.

 

Από και προς το Δερβένι υπάρχει συγκοινωνία με ΚΤΕΛ και Προαστιακό Σιδηρόδρομο ενώ στο κέντρο του Δερβενίου υπάρχει και σταθμός ταξί.

 

Σας καλούμε να επισκεφτείτε το χωριό μας και να μας γράψετε τις εντυπώσεις μας.