ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » Τοπικό Συμβούλιο Δερβενίου : Ειρηνοδικείο και ΕΛΚΕΘΕ

Τοπικό Συμβούλιο Δερβενίου : Ειρηνοδικείο και ΕΛΚΕΘΕ - μία συνεργασία η οποία έχει να αποφέρει πολλά οφέλη για την περιοχή μας.

 

"Μία συνεργασία που δεν έχει χρηματικό κόστος, αλλά αντίθετα έχει να αποφέρει πολλά οφέλη για την περιοχή μας" λέει το Τοπικό Συμβούλιο για το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με το ΕΛΚΕΘΕ και αφορά άμεσα το Ειρηνοδικείο που βρίσκεται στην πλατεία του Δερβενίου. Το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 7 Απριλίου όπου αναμένεται και η ψήφιση της έγκρισης της συνεργασίας του δήμου μας με το ΕΛΕΚΕΘΕ.

 

Τοπικό Συμβούλιο Δερβενίου : Ενημέρωση για τη χρήση του Ειρηνοδικείου
 
Σχετικά με την απόφαση παραχώρησής του στο δήμο τον Ιανουάριο του 2019, το κτήριο παραχωρείται ώστε να χρησιμοποιηθεί για «εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς». Η συνεργασία με το ΕΛ(ληνικό) ΚΕ(ντρο) Θ(αλάσσιων) Ε(ρευνών) για την επανάχρηση του χώρου ήταν μια πρόταση που προϋπήρχε, ωστόσο δεν παρουσιάστηκε αυτά τα δύο χρόνια κάποια άλλη ολοκληρωμένη και εστιασμένη στην επισκεψιμότητα του χώρου πρόταση. Το συμβούλιο τοπικής ενότητας Δερβενίου έκρινε συμφέρουσα αυτή τη συνεργασία για τους εξής λόγους:
 
1. Με μόνιμες εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, ο χώρος μπορεί να γίνει πόλος έλξης σχολείων (ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης), επιστημόνων και άλλων επισκεπτών (ως κέντρο έρευνας και παρατηρητήριο του Κορινθιακού).
 
2. Η σημασία του Κορινθιακού Κόλπου για την περιοχή μας και οι μελέτες από ειδικούς επιστήμονες σχετικά με τη διάβρωση των ακτών, τη μόλυνση, τη χλωρίδα και την πανίδα του, όπως και η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά τα θέματα θεωρούμε ότι είναι αναμφισβήτητα.
 
3. Με την εν λόγω συνεργασία, το κτήριο παραμένει στη δικαιοδοσία του Δήμου, και εφόσον διαμορφωθεί σωστά, μπορεί να αξιοποιείται ως σύγχρονα εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος, αλλά και ως χώρος πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις λοιπές δράσεις.
 
4. Ελπίζουμε ότι με αυτή την αξιοποίηση του κτιρίου, το Ειρηνοδικείο θα είναι ένας χώρος ζωντανός, βιώσιμος και θα δώσει μια νέα πνοή στο χωριό μας, αλλά και στον δήμο ευρύτερα.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία συνεργασία που δεν έχει χρηματικό κόστος, αλλά αντίθετα έχει να αποφέρει πολλά οφέλη για την περιοχή μας.