ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » Το καλοκαίρι φεύγει... Τα μέτρα έρχονται

Το καλοκαίρι φεύγει... Τα μέτρα έρχονται

 

Καθώς φτάσαμε σχεδόν στο τέλος του καλοκαιριού, νέα μέτρα είναι έτοιμα να εφαρμοστούν αναφορικά με τους ανεμβολίαστους αλλά και την λειτουργία των σχολείων τα οποία ανοίγουν 13 Σεπτεμβρίου.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 10€ και το επιβαρύνεται ο εργαζόμενος. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι θα γίνονται δεκτά μόνο τα rapid test που πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (;).

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση και στον καλλιτεχνικό χώρο (τηλεόραση, θέατρα, μουσικές σκηνές) θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid tests την εβδομάδα.

Για τους μαθητές προβλέπονται δύο δωρεάν self tests την εβδομάδα ενώ για τους φοιτητές δύο rapid tests από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα οποία επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να ταξιδέψουν επιδεικνύοντας βεβαίωση ψηφιακού rapid test το οποίο θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι 48 ώρες πριν. Αναφορικά με τους ανήλικους από 5 έως 11 ετών μπορεί να ταξιδέψει αφού έχει πραγματοποιηθεί self test.

Εστίαση και διασκέδαση τέλος για τους ανεμβολίαστους αφού θα πραγματοποιείται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης στην είσοδο του καταστήματος με ταυτόχρονη επίδειξη της ταυτότητας του διπλώματος οδήγησης ή του διαβατηρίου. Με το ποσοστό των εξ' ολοκλήρου εμβολιασμένων να είναι κοντά στο 50% και ένα μεγάλο μέρος αυτού να αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών η εστίαση θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα τους χειμερινούς μήνες.

Αναφορικά με τους χώρους τέχνης (θέατρα, σινεμά, μουσεία κ.λ.π.) ισχύει κάτι διαφορετικό από ότι στην εστίαση αφού επιτρέπεται η είσοδος και στους ανεμβολίαστους με rapid test 48 ωρών (;). Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να χαρακτηρίσουν τον χώρο τους ως αμιγείς για εμβολιασμένους μόνο και να αυξήσουν την χωρητικότητά τους στο 100%.

Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι ή μη και έχει και την υποχρέωση να ελέγχει τα rapid tests των μη εμβολιασμένων ως προς την εγκυρότητά τους.

Τα παραπάνω μέτρα θα έχουν ισχύ για 7 μήνες!!!