ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ » Το θέμα που άναψε τα αίματα στο Δ.Σ.

Το θέμα που άναψε τα αίματα στο Δ.Σ.

 

Τροποποίηση προϋπολογισμού  για κατανομή ποσού από ΥΠΕΣ προς κάλυψη έκτακτων αναγκών και επιτακτικών τους αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊό COVID-19.

Αυτό ήταν το θέμα στο οποίο άναψαν τα αίματα μεταξύ των αρχηγών των συνδυασμών στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Για την ιστορία, το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε 111.000€ στον δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης για την κάλυψη των ανακών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του Covid-19 όπως άλλωστε αναφέρεται και στο θέμα. Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι το ποσό αυτό έχει να κάνει με την ζημιά που προκλήθηκε στον δήμο λόγω του Covid-19 ενώ οι αρχηγοί κάποιων συνδυασμών υποστήριξαν ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να διατεθούν για τον Covid-19. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αμοιβή συμβούλων με ποσό ύψους 90.000€ που αφορούσε μελέτες όπως η μαρίνα Ξυλοκάστρου, η ενεργειακή κοινότητα και η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης. Οι αντιδράσεις των αρχηγών των συνδυασμών έφερε την σκληρή απάντηση του δημάρχου ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:

 

"Νιώθω έκπληξη. Ενάμιση χρόνο τώρα έχουμε δώσει πολλά λεφτά για τον Covid-19. Ο δήμος έχει εκκρεμότητες δεκαετιών. Για αυτούς που ψήφισαν παρών δεν έχω να πω τίποτα καθώς δεν θέλουν για τους λόγους τους να ψηφίσουν αλλά δεν δημιουργούν και εμπόδια.

Για αυτούς που ψήφισαν κατά : Όπου υπάρχουν προβλήματα και μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας το κάνουμε. Το Δημαρχείο για παράδειγμα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή ήταν στον αέρα. Κάποιος έλεγε προεκλογικά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο δήμος χωρίς μελέτες. Τώρα λέει να τις κάνουμε αργότερα. Οι μελέτες προϋποθέτουν συμβούλους. Ποιος θα προτείνει; Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Υπάρχει μία ομάδα που θέλει να βάλει εμπόδια".

 

Απαντώντας στον δήμαρχο ο κ. Σπύρος Καραβάς ανέφερε : "Μάλλον κατονομάζετε εμένα, δεν είμαστε παιδάκια να παίζουμε. Στην θέση σας αντί να κουνάω τα δάχτυλα θα φώναζα δύο, τρεις ημέρες πριν τους αρχηγούς των συνδυασμών, θα καθόμασταν κάτω, θα κουβεντιάζαμε και θα λέγαμε : κύριοι έχουμε 110.000€ που μας δίνει η κεντρική κυβέρνηση. Τι ανάγκες έχουμε; Τι είναι αυτό που επείγει περισσότερο; Έχετε παρουσιάσει σήμερα στου Ξυλοκαστρίτες και τους Δερβεναίους τάχα ότι τόσο μεγάλα έργα είναι αυτά, να δώσουμε 90.000€ σε συμβούλους. Δεν θέλω να μπω σε μικροπολιτική λαϊκίστικου τύπου ότι εμείς σταματάμε τα έργα κι εσείς τα προχωράτε. Αν μας είχατε φωνάξει τρεις μέρες πριν και είχαμε κουβεντιάσει σε ένα γραφείο, όπως έλεγε το πνεύμα του νόμου περί διαβούλευσης. και δεν αποφασίζατε μόνος σας και διατάζατε 90.000€ σε συμβούλους επειδή έτσι θέλω θα είχαμε βρει μια μέση λύση και μία χρυσή τομή. Για αυτό υπάρχει η δημοκρατία. Αν συμφωνούσαμε σε όλα δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Διαλέξατε τον δρόμο της μοναξιάς, μιας μίζερης μοναξιάς και αφήστε σε εμένα προσωπικά τα δάχτυλα, τις απειλές και όλες τις υπόλοιπες κουβέντες που είπατε οι οποίες δεν σας τιμούν".

 

"Αυτός που κουνάει το δάχτυλο λέει στον άλλον να μην κουνάει το δάχτυλο" ήταν η απάντηση του Δημάρχου.

"Νομίζω ότι όλα αυτά που ειπώθηκαν είναι δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι μία και όποιος δει αυτό το δημοτικό συμβούλιο θα δει ότι από συγκεκριμένο άτομο σε κάθε πρόταση ακούγεται η λέξη έργα. Δυστυχώς για τον δήμο μας αυτό είναι που πονάει. Δυστυχώς για τον δήμο ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης, ευτυχώς μικρό, είναι κατώτερο των περιστάσεων. Όπως όμως έχω γράψει, ότι και να γίνεται το καραβάνι προχωράει. Όμως το καραβάνι έχει ανάγκη από σοβαρή αντιπολίτευση. Έχει ανάγκη από αντιπολίτευση που θα μας γλυτώνει από λάθη γιατί δεν είμαστε αλάνθαστοι. Εδώ δεν ψάχνουμε για Παπαφλέσσες, ψάχνουμε για υπεύθυνους δημοτικούς συμβούλους."

 

Σε ήρεμους τόνους η παρέμβαση του πρώην δημάρχου κ. Ανδρικόπουλου : "Πρέπει να αποδείξουμε κι εσείς πρέπει να αποδείξετε, γιατί εσείς είστε ο δήμαρχος της πόλης, ότι θέλετε την συνεργασία, την συνεννόηση, την αλληλοκατανόηση, γιατί πιστεύω ότι όλοι μας πέρα από τις φιλοδοξίες του καθενός συμβούλου, ενδιαφερόμαστε για το καλό της πόλης. Κάντε κι εσείς ένα βήμα για να συναντηθούμε όλοι μαζί στην μέση για να πάμε μπροστά".

 

Ο κ. Μπρακούλιας τόνισε στον δήμαρχο την ανάγκη για να χρησιμοποιηθεί έστω και μέρος των χρημάτων αυτών για τον Covide-19 και επικαλέστηκε την παρέμβαση της κ. Μαστέλου στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τους συνδημότες που έχουν πρόβλημα μεταφοράς στα εμβολιαστικά κέντρα.

"Κύριε Δήμαρχε όταν πραγματικά φτάνουν τα θέματα στη συζήτηση σε κάποιο αδιέξοδο χρησιμοποιείται πάντα έναν εκβιαστικό λόγο "ή θα το κάνουμε αυτό ή θα καταστραφούμε". Το είδαμε την προηγούμενη φορά στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο αναβάλαμε για μία μέρα γιατί δεν είχε την την εισήγηση που έπρεπε και μας κατηγορήσατε ότι θέλουμε το κακό του παιδικού σταθμού Δερβενίου, πράγμα που εσείς σφάλατε και δεν μας είχατε φέρει εξ' αρχής  μια εισήγηση στην οποία θα συμφωνούσαμε ωραία και καλά. Ο δήμος πέρα απ' τα έργα, πέρα απ' τα ταμεία, έχει κοινωνικό πρόσωπο; Εσείς μιλάτε μόνο για ταμεία. Γιατί αυτές οι μελέτες είναι είναι τόσο αριθμητικά μελετημένες; Δηλαδή δεν υπάρχει σύμβουλος που αντί για 18.600€ για τον Σύθα να πάρει 12.000€; Δεν υπάρχει σύμβουλος που αντί για 24.800€ να πάρει 15.000€; Και να μείνουν κάποια χρήματα και να τα δώσουμε σε κάποιες άλλες δράσεις που αφού τις έχουμε συμφωνήσει να τις ψηφίσουμε ομόφωνα και δυνατά και πραγματικά να μας ακούσουν οι συνδημότες μας και να πουν κάτι κάνουμε".

 

Η συζήτηση κατέληξε με την απόφαση του δημάρχου να αφαιρεθούν 4.000€ από κάθε κωδικό και να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός όπου συνολικά 8.000€ θα είναι διαθέσιμα για δράσεις κατά του Covid-19 οι οποίες θα γίνουν από τους συνδυασμούς, θα είναι κοστολογημένες και θα παρουσιαστούν στο δήμαρχος την εβδομάδα που έρχεται.