ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ » Επαμεινώνδας Κατσούλας : Είμαστε θετικοί στο μνημόνιο συνεργασίας για το ΕΛΚΕΘΕ και το Ειρηνοδικείο

Επαμεινώνδας Κατσούλας : Είμαστε θετικοί στο μνημόνιο συνεργασίας για το ΕΛΚΕΘΕ και το Ειρηνοδικείο

 

Θετικοί και οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης που αφορά την χρήση του Ειρηνοδικείου στο Δερβένι. Ο αρχηγός του συνδυασμού ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ αφού αναφέρθηκε στο παρελθόν και στον τρόπο απόκτησης του Ειρηνοδικείου υπέβαλε τις προτάσεις του και δήλωσε ότι οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν με προτάσεις και ιδέες για τον εμπλουτισμό της χρήση.

"Το αίτημα να γίνει το Ειρηνοδικείο κτήμα του δήμου μας είναι από το 2014. Επαναλήφθηκε από τον κ. Ανδρικόπουλο και είναι αλήθεια ότι χάρις σε ενέργειες της κυβέρνησης και του τοπικού μας βουλευτή κ. Ψυχογιού, υπογράφηκε το ΦΕΚ 212/2018. Έτσι στις 28/1/2019 το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης για 5 χρόνια. Έχουν σημασία αυτά που λέω διότι η παραχώρηση έγινε για 5 χρόνια , για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωφελής σκοπούς του δήμου. Νομίζω ότι η πρόταση είναι μέσα στους σκοπούς για τους οποίους παραχωρήθηκε το κτίριο γιατί πρέπει πάντα να πηγαίνουμε με βάση το γράμμα του νόμου.

Επειδή αναφέρθηκαν σε παλιότερες τοποθετήσεις, να θυμίσω ότι η συγκέντρωση αυτή στο Δερβένι έγινα το 2019, ότι έγιναν τοποθετήσεις και δημοτικών συμβούλων τότε αλλά και υποψήφιων δημάρχων, να θυμίσω ότι η πρόταση της τότε δημοτικής αρχής ήταν να γίνει κάτι που να αφορά την εικονική πραγματικότητα, ότι η πρόταση του κ. Τσιώτου ήταν εναλλακτικά να γίνει κέντρο φδια βίου μάθησης και ότι τελικά η πρόταση της Συμπολιτείας όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Ανδρέα Ζάρρο ήταν αυτή που συγκέντρωσε περισσότερο την συμπάθεια των κατοίκων. Συγκεκριμένα όταν έλαβα τον λόγο τότε και πρέπει να το επαναλάβω, είχα πει ότι πρέπει να δούμε συνολικά τα κτίριατου Δερβενίου και μαζί με αυτό να αξιοποιηθούν το παλιό κτηνιατρείο, ο σιδηροδρομικός σταθμός, οι αποθήκες του Α.Σ.Ο., όπως επίσης να αναδειχθεί και το δημοτικό σχολείο που φτιάχτηκε από τον Συγγρό κατά τα πρότυπα που έγινε μία ανάπλαση και ανάδειξη αναλόγου κτιρίου στο Λεωνίδιο.

Πρέπει να δούμε συνολικά την αξιοποίηση όλων των κτιρίων του Δερβενίου κι ερχόμαστε τώρα να στο συγκεκριμένο. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση, ότι εκεί θα γίνει Κέντρο Έρευνας και Μελετών του Κορινθιακού Κόλπου. Δεν έχει συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που θα έπρεπε, για να ακουστούν προτάσεις και πρέπει να πούμε ότι χάρις τηις ενέργειες του Τοπικού Συμβουλίου που ήρθε σε επαφή με το ΕΛΚΕΘΕ φτάσαμε στην σημερινή πρόταση. Ο σκοπός που αναφέρθηκα στο παρελθόν δεν είναι για να κατηγορήσω κανέναν και χαίρομαι που ο Δήμαρχος εγκατέλειψε αυτά που έλεγε τότε περί Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και συντάχθηκε με την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου.

Πιστεύω, με την πρότασή μου περί Κέντρου Έρευνας και Μελετών του Κορινθιακού Κόλπου, ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε σε αυτόν τον χώρο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που έχει ασχοληθεί, διότι ο Κορινθιακός είναι ένα πεδίο που το μελετάει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είτε από βιολογικής πλευράς λόγω της μοναδικότητας των δελφινιών του κι εδώ πρέπει να αναφερθούμε και στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών (ΠΕΛΑΓΟΣ), με την Αλκυόνη που είναι η ομοσπονδία των οικολογικών οργανώσεων του Κορινθιακού Κόλπου και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε αφού πλέον οι σχολικές εκδρομές θέλουν εκπαιδευτικό λόγο για να γίνονται, να ο εκπαιδευτικός λόγος. Δηλαδή μπορεί αυτό το κτήριο να γίνει ένα σχολείο του Κορινθιακού Κόλπου. Ο Κορινθιακός επαναλαμβάνω  έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τα δελφίνια και για την χλωρίδα του και γεωλογικό ενδιαφέρον και σεισμολογικό. Θυμηθείτε πόσες έρευνες έχουνε γίνει εδώ πέρα και πόσες αυτή τη στιγμή γίνονται ακόμα.

Παρ' ότι λοιπόν η δημοτική αρχή για μία ακόμη φορά δεν ακολούθησε τον ορθό τρόπο εισαγωγής των θεμάτων, παρ' ότι δεν έκανε αυτόν τον διάλογο που θα έπρεπε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και με την κοινωνία του Δερβενίου. Παρ' όλα αυτά απόψε έρχεται ένα θέμα για την υπογραφή του μνημονίου. Εμείς είμαστε θετικοί, συγχαίρουμε το Τοπικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία του και θα στηρίξουμε την υπογραφή από τον Δήμαρχο του μνημονίου συνεργασίας. Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με προτάσει και ιδέες για τον εμπλουτισμό την χρήσης και της συνεργασίας του Δήμου μας με όλους αυτούς τους φορείς, στα πλαίσια όμως ενός Κέντρου Έρευνας και Μελετών του Κορινθιακού κόλπου όπως ήταν και η αρχική ιδέα.

Το μνημόνιο αν αφαιρέσουμε την παράγραφο για τις ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να ψηφιστεί. Ιχθυοκαλλιέργειες βέβαια υπάρχουν και στον Κορινθιακό ακριβώς απέναντί μας για όσους δεν το ξέρουν, δεν είναι μόνο στον Σαρωνικό αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό το θέμα. Σε ένα Δερβένι που αυτή τη σστιγμή ερημοποιείται, σε ένα Δερβένι που αποψιλώνεται από υπηρεσίες, σε ένα Δερβένι που μαραζώνει και πο οι έμποροι και οι καταστηματάρχες καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να σταθούν εκεί και να κρατήσουν την τοπική αγορά, θεωρώ ότι είναι μία ιστορική ευκαιρία μέσω της αξιοποίησης αυτού του κτιρίου και μέσω του πρώτου βήματος που είναι η υπογραφή του μνημονίου, να πάρει πάνω του το Δερβένι.

Με αυτές τις σκέψεις είμαστε θετικοί στην υπογραφή του μνημονίου."