ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ » ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ : Όταν οι μειοψηφίες γίνονται πλειοψηφίες και κάποιοι δηλώνουν "ΑΠΩΝ"

ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ : Όταν οι μειοψηφίες γίνονται πλειοψηφίες και κάποιοι δηλώνουν "ΑΠΩΝ"

 

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με το ψήφισμα που συντάχθηκε και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις ή είναι ανεξάρτητοι, στα πλαίσια της διαβούλευσης για τον νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, αναφέραμε:

Η τοποθέτηση του Δημάρχου και η στάση των Συμβούλων της Δημαρχιακής παράταξης που δήλωσαν "Απών" στην ψηφοφορία, χαρακτηρίζει την αντίληψή τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι απαράδεκτο ο Δήμαρχος και η παράταξή του να αρνούνται να τοποθετηθούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τον θεσμό τον οποίο υπηρετούν. Φαίνεται πως η κομματική πειθαρχία και η απόλυτη σύμπλευση με τις Κυβερνητικές επιλογές, είναι αυτό που ενδιαφέρει κάποιους περισσότερο.*

- Το νομοθέτημα με το πρόσχημα της Κυβερνησιμότητας καταργεί τη δίκαιη αντιπροσώπευση, και επαναφέρει αναπαλαιωμένες πρακτικές πλασματικών πλειοψηφιών. Είναι μια επιστροφή σε ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό σύστημα που αποδυναμώνει τα δημοτικά συμβούλια και αλλοιώνει τα εκλογικά αποτελέσματα. Καθιερώνει την εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43%, που μεταφράζεται σε 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες μειώνονται από 27 σε 21.

- Με την κατάργηση της τρίτης κάλπης για εκλογή των τοπικών συμβουλίων και την ένταξή τους σε κεντρικά παραταξιακά ψηφοδέλτια ουσιαστικά καταργείται η αυτονομία των κοινοτήτων. Τα συμβούλια κοινοτήτων και οι πρόεδροι μετατρέπονται σε προεκτάσεις της παράταξης του Δημάρχου. 

- Οι μειοψηφίες γίνονται πλειοψηφίες!

- Η μείωση της ποσόστωσης των γυναικών από το 40% του "Κλεισθένη" σε 33%, υποβαθμίζει το ρόλο της γυναικείας συμμετοχής και της αποδεδειγμένης συνεισφοράς της στην Αυτοδιοίκηση και είναι ενδεικτική συγκεκριμένης νοοτροπίας και ιδεολογικής αντίληψης για την ισότητα των φύλων.**

Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, ενίσχυση του διαλόγου, της συμμετοχής και της σύνθεσης απόψεων. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί η Αυτοδιοίκηση να πετύχει την Δημοκρατική Κυβερνησιμότητα.

Οι υποστηρικτές της Αντιμεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, τέτοια νομοθετήματα γύρισαν εις βάρος των κυβερνώντων, όταν αυτοί βρέθηκαν στην θέση της αντιπολίτευσης.

*Δεν φτάνει που ψήφισαν ΑΠΩΝ, παρέλειψαν (όλως τυχαίως;) να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του Δήμου το ψήφισμα-απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Νόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που δεν δημοσιεύονται αποφάσεις-ψηφίσματα του ΔΣ όπως αυτά που είχαν καταθέσει οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ (Νομοσχέδιο για Περιβάλλον, ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου-Δερβενίου).

**Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ αποδείξαμε εμπράκτως τη δική μας αντίληψη για εκπροσώπηση, με μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές γυναικών πανελληνίως στο ψηφοδέλτιό μας αποτελούμενο από 41 υποψηφίους εκ των οποίων 21 γυναίκες και 20 άνδρες, ανατρέποντας το κατεστημένο της ποσόστωσης φύλου για πρώτη φορά στο Δήμο μας.