ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ » Δημοτικό Συμβούλιο 17/3/2021 - Τι συζητήθηκε

Δημοτικό Συμβούλιο 17/3/2021 - Τι συζητήθηκε

 

Το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες 17/3/2021 είχε απ' όλα. Εντάσεις, συγκινήσεις, παρεξηγήσεις και αναβολές.

Τα θέματα που είχαν δρομολογηθεί να συζητηθούν ήταν τα παρακάτω :

 1. Ανακοίνωση απόφασης διαγραφής δημοτικού συμβούλου από τη Δημοτική παράταξη «ΟΜΟΝΟΙΑ».
 2. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εσόδων και εξόδων Δ΄ τριμήνου έτους 2020»
 3. Τροποποίηση προϋπολογισμού για την πράξη «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο).
 4. Διαπίστωση αυτοδίκαιης παράτασης μίσθωσης δημοτικού καταστήματος «FUERTE» στη Κοινότητα Λυκοποριάς.
 5. Έγκριση δημοπράτησης για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου στην Κοινότητα Σαρανταπήχου(οικισμός Σαρανταπηχιωτίκων)».
 6. Έγκριση δημοπράτησης τμήματος κοινόχρηστου χώρου στο Πρότυπο Πάρκο Άθλησης –Αναψυχής και Επιμόρφωσης».
 7. Έγκριση πρακτικού καταστροφής αντικειμένων άνευ αξίας.
 8. Αίτημα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  με την επωνυμία « Χαρούμενο Χωριό και διακριτικό τίτλο «FUVNILLE» για παραχώρηση αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Γελινιατίκων».
 9. Κατανομή ποσού για λειτουργικές δαπάνες σχολείων Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης.
 10. Έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ  ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ.
 11. Έγκριση ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής έτους 2021 κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου - ορισμός υπευθύνου και ομάδας έργου.
 12. Λειτουργία παράλληλης λαϊκής αγοράς λόγω  COVID- 19
 13. Παραχώρηση χρήσης κτιρίου που στεγάζεται ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δερβενίου.

 

Από τα παραπάνω θέματα όλα ψηφίστηκαν ομόφωνα πλην του 13ου του οποίου η εισήγηση ήταν ανυπόγραφη και μετά από παρέμβαση του κ. Μπρακούλια, η συνεδρίαση διακόπηκε και προγραμματίστηκε η συνέχειά της για σήμερα στις 19:00

 

Τα σημαντικότερα

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον ισολογισμό του 2019 και την επεξήγηση των στοιχείων του από τον κ. Λόντο. Τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν οι ζημιές του ισολογισμού, ο δανεισμός του δήμου από τις τράπεζες αλλά και απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από επιχειρήσεις. Ερωτήσεις - τοποθετήσεις έγιναν από τον κ. Κατσούλα και την κ. Αδαμοπούλου οι οποίες απαντήθηκαν από τον κ. Λόντο. Παρέμβαση έκανε και ο κ. Καραβάς αναφέροντας ότι καλούμαστε να συζητήσουμε τον ισολογισμό του 2019, 2 χρόνια μετά. Έναν ισολογισμό ο οποίος έχει ελεγχθεί από την οικονομική υπηρεσία και τον ορκωτό λογιστή. Σημείωσε επίσης ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν από ανάλυση ισολογισμού.

 

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον διάλογο μεταξύ του νυν και του τέως Δημάρχου ως προς το τι παρέλαβε ο νυν από τον τέως και ο τέως από τον πριν τον τέως...

Με τοποθέτησή του ο κ. Μπρακούλιας συντάχθηκε με την τοποθέτηση του κ. Καραβά και δήλωσε ότι χάσαμε χρόνο και μακρηγορήσαμε με τον ισολογισμό του 2019 ο οποίος είναι αρμοδιότητα της οικονομικής υπηρεσίας και των ορκωτών λογιστών.

 

Σε συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου θέμα που έθεσε στα προ-ημερησίας ο κ. Μπρακούλιας και ο κ. Καραβάς και στο οποίο συντάχθηκε ο κ. Ανδρικόπουλος όπου ξεκίνησαν και οι εντάσεις καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ Δημάρχου και υποψηφίων σχετικά με το αν πρέπει να τεθεί μία ημέρα πριν την ψήφισή του από την βουλή. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι είναι για επικοινωνιακούς σκοπούς και αυτό "άναψε τα αίματα" καθώς οι περισσότεροι θεωρούν σημαντική την αλλαγή που πρόκειται να γίνει σχετικά με την αυτοδιοίκηση. Τελικά το θέμα συμφωνήθηκε να μπει ως πρώτο στο θέματα ημερησίας διάταξης όπου και πάρθηκε απόφαση να κατατεθεί ψήφισμα από τους δημοτικούς συμβούλους και στο οποίο οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν ΑΠΩΝ. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάσκου "να μην χάνουμε τον χρόνο μας" η οποία προκάλεσε και την άμεση αντίδραση του κ. Μπρακούλια απαντώντας "Προσέξτε τι λέτε... Χάνουμε τον χρόνο μας για έναν νόμο που αφορά την αυτοδιοίκηση"(;).