ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ » Ανδρικόπουλος : Ερώτηση για την πυρασφάλεια και την θωράκιση του Πευκιά

Ανδρικόπουλος : Ερώτηση για την πυρασφάλεια και την θωράκιση του Πευκιά

 

Ερώτηση προς τον Δήμαρχο υπέβαλε ο κ. Ανδρικόπουλος σχετικά με την πυρασφάλεια του Πευκιά, την ναυαρχίδα του στόλου του τουρισμού του Ξυλοκάστρου όπως το χαρακτήρισε, και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την θωράκισή του. Επίσης υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με την άρδευση του δάσους και για ποιον λόγο "ξηλώθηκε" το υφιστάμενο δίκτυο.

"Ο Πευκιάς δεν είναι λαχανόκηπος"

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης απάντησε στον πρώην Δήμαρχο λέγοντας ότι "Ο Πευκιάς δεν είναι λαχανόκηπος, είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας, το μοναδικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε ενάμιση χρόνο έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει δεκαετίες." Αναφέροντας πως έχουν γίνει δράσεις και έχουν δοθεί χρήματα για τον Πευκιά έδωσε τον λόγο στον κ. Αποστολόπουλο για να κάνει την σχετική ενημέρωση.

 

"Όποιος λέει ότι υπήρχε άρδευση στον Πευκιά απλώς δεν ξέρει ποιο πράγμα μιλάει"

Ο κ. Αποστολόπουλος σε μία πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι το δίκτυο που "ξηλώθηκε" ήταν πεπαλαιωμένο, μη λειτουργικό με αγωγούς που δεν ξεκινούσαν από κάπου και δεν κατέληγαν κάπου. Συνδέονταν σε βάνες χωρίς νερό και το δίκτυο που λειτουργούσε ήταν βουλωμένο. Αντλούσε νερό από εξαντλημένη γεώτρηση η οποία ήταν σε εγκατάλειψη. Αναφορικά με την πυρασφάλεια ανέφερε ότι οι πύργοι πυροπροστασίας δεν λειτουργούσαν. Με το έργο στο οποίο είχε ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένα πυροσβεστικό δίκτυο κατά μήκος του Πευκιά το οποίο είναι και το βασικό μέτρο προστασίας του. Τροποποιήθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εξοπλίστηκε πέρυσι, είναι σε λειτουργία και ελέγχεται από την Π.Υ. συστηματικά στις βάρδιες. Υπάρχει επίσης από φέτος εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας αποκλειστικά σε πρώτη φάση για τον Πευκιά.

 

"Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η αδιαφορία για χρόνια"

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν 400 φυτά τα οποία ποτίζονται με στάλες και είναι προγραμματισμένη η τοποθέτηση και άλλων 1.000 φυτών πεύκης τον Σεπτέμβριο. Η πιο σημαντική δράση που έχει υλοποιηθεί ήταν αυτή του καθαρισμού του Πευκιά από βάτα και σκίνα και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος, δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος, "η αδιαφορία για χρόνια".

Τέλος υπενθύμισε ότι έχει ήδη δοθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ποσού 765.000€ η οποία αφορά την αναβάθμιση του Πευκιά και ο Δήμαρχος έχει ήδη καταθέσει αίτημα στην κ. Ανδρικοπούλου για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από το δασαρχείο η οποία έχει λήξει εδώ και 8 χρόνια (2013)!!!