ΑΡΧΙΚΗ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ » Εστίαση : Διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα - ΦΕΚ

Εστίαση : Διευκρινήσεις για τα νέα μέτρα - ΦΕΚ

 

Ξεκίνησαν από χθες τα νέα μέτρα για την εστίαση με την δημοσίευση του ΦΕΚ ενώ ο κόσμος φαίνεται να είναι ακόμα μπερδεμένος σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα για καφέ, φαγητό ή ποτό. Διευκρινήσεις έχουν δοθεί σχετικά με τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και το πως θα γίνονται οι έλεγχοι οι οποίοι ξεκίνησαν χθες σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα για την εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων) οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία έχουν την υποχρέωση να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) σύμφωνα με τους κανόνες της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 υπουργικής απόφασης. Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αυτά δεν έχουν την υποχρέωση εμβολιασμού.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε
εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

- Μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) της εσωτερικής επιφάνειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων

- Οι πελάτες εισέρχονται στον χώρο με υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έχως 180 ημέρες.

- Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων / κηδεμόνων.

- υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Λειτουργία των επιχειρήσεων σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές), που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης.

Αμφότεροι ανοικτοί και κλειστοί χώροι λειτουργούν με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
o Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
o Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
o Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
o Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι
o Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
o Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής 
o Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

- Η επιχείρηση έχει την δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της , με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με self-test) είτε διαθέτει εσωτερικό είτε εξωτερικό χώρο.

- Για τους κλειστούς χώρους ο πελάτης οφείλει να δείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης μαζί με ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα προκειμένου να γίνει και έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Ο έλεγχος γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής από το Covid Free GR.

- Απαγορεύονται οι όρθιοι σε όλες τις περιπτώσεις (εσωτερικοί - εξωτερικοί χώροι) είτε πρόκειται για χώρο εμβολιασμένων ή μικτό.

- Ο ανεμβολίαστος πελάτης που βρίσκεται σε μικτό εξωτερικό χώρο και θέλει να εισέλθει στον εσωτερικό χώρο για διάφορους λόγους (τουαλέτα, πληρωμή με POS κ.λ.π.) πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα.

- Στεγασμένος χώρος δεν νοείται εξωτερικός έστω κι αν έχει δύο πλευρές ανοικτές

- Ο εμβολιασμένος πελάτης για να μπορεί να εισέλθει σε εσωτερικό χώρο πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από την τελευταία δόση.

- Το κατάστημα που λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο πρέπει να φέρει στην είσοδο το ειδικό σήμα.

- Το κατάστημα που διαθέτει όλο το προσωπικό του εμβολιασμένο (14 ημέρες μετά την τελευταία δόση) μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο σήμα ενημέρωσης του πελάτη.

- Για τους εξωτερικούς χώρους οι πελάτες δεν χρειάζονται rapid-test ή self-test (ανήλικοι).

 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως επιφάνειας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

 

Κατεβάστε το ΦΕΚ εδώ

 

Covid Free Badges
PDF – 981.6 KB 83 downloads