ΑΡΧΙΚΗ » ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ » …στην εποχή της Διαδικτυακής Φιλίας

Γράφει ο Πάνος Τσιλίδης

 

 

 

 

…στην εποχή της Διαδικτυακής Φιλίας

 

"Πιστεύω τω φίλω. Πιστόν φίλον εν κινδύνοις  γιγνώσκεις....Τοις των φίλων λόγοις αεί πιστεύομεν." 

Αυτά πρωτόμαθε κάποτε η γενιά μου στη αρχή της φοίτησης στο Γυμνάσιο και τα εμπέδωσα καλά στην πορεία της ζωής μου...και φθάσαμε στην εποχή του Facebook, του Twitter και των  λοιπών μέσων "κοινωνικής δικτύωσης" και προσαρμοσθήκαμε με την εποχή μας και ζούμε στους ρυθμούς μιας ξέφρενης εξέλιξης που ξεπερνιέται από μόνη της καθημερινά σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

Έτσι λοιπόν η λέξη φίλος απέκτησε ακόμη μιαν άλλη έννοια... και στην "φιλία" αυτή  επιζητάς, έστω και ενδόμυχα, την επιδοκιμασία και την αποδοχή στις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, με τον αριθμό των Likes που δέχεσαι και με την αμφίδρομη εκ μέρους σου ανταπόκριση. Σε ρωτούν "θέλεις να γίνουμε φίλοι;" και σκέφτομαι: μπορείς να λες φίλο έναν άνθρωπο που μπορεί να μην τον έχεις δει (;) να μην έχεις ακούσει τη φωνή του (;) να μην του έχεις σφίξει το χέρι (;) για να του πεις "χάρηκα για την γνωριμία"... Βλέπεις ένα προφίλ και ένα όνομα που δεν τα έχεις ταυτοποιήσει... πολλές φορές ψευδώνυμο, άλλες φορές με παραπλάνηση ως προς το φύλο, ενίοτε σε προσεγγίζουν με ιδιοτελείς σκοπούς… και εσύ; …εσύ τι κάνεις;  Καμαρώνεις για τους μύριους φίλους που έχεις «πατώντας ένα κουμπί» στην απομόνωση σου ειδικότερα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε... Δείχνεις με φωτογραφίες οικογενειακές στιγμές, κάνεις κοινωνούς στις χαρές και τις λύπες σου άγνωστους ανθρώπους, εκδηλώνεις τα πολιτικά σου πιστεύω, σχολιάζεις τα αθλητικά, παρασύρεσαι και μιλάς για χίλια δυο πράγματα και «ξεγυμνώνεσαι» δημόσια… Αναρωτιέμαι εάν είναι σωστό, μήπως ενέχει κινδύνους; Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα στο τι λες και τι σχολιάζεις.  Έχω μπει κι' εγώ σε αυτόν το χορό (και μου αρέσει) αλλά προσπαθώ να συνδυάσω την φιλία με αυτό που λέγαμε παλιά : "Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι" . Οι δεσμοί που δημιουργούμε με τους άλλους διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής μας, και πρέπει να καμαρώνουμε για την ποιότητα των φίλων μας. Λίγοι και καλοί. Είμαστε και γινόμαστε τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε έλεγαν τα παλιά χρόνια...

Ομολογώ όμως σαν "αθεράπευτα ρομαντικός" ότι με συναρπάζει ο ορισμός του Αριστοτέλη : "Τι είναι φιλία ; Μία και μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα !"